Tips Rezeki Melimpah Ruah

 

Teori/syaratnya mungkin banyak, tapi saya nak kongsi satu je kuncinya..

Iaitu SYUKUR

Mana saya dapat kunci ni?

Bukan orang handal mana yg cipta, tapi Pencipta kita yg Maha Mengetahui yg bagitau dalam kalamnya,

“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” (QS. Ibrahim [14]: 7)

Kalau orang yang cipta kereta, dia lah yang paling tau pasal kereta kan..

Kita nak tau, kita kena baca manual dia atau salesman kereta tu yang bagitau..

Allah yg menciptakan kita, Dialah yang Maha Tahu pasal kita..

Kalau kita nak tau, kena baca ‘manual’ dia (Al-Qur’an), dan belajar dari our Messenger, Rasulullah.

Macam Shaklee jugak, saintis Shaklee yg mula2 paling tau pasal produk dia kan..

Kalau kita nak tau lebih, kita kena baca product guide dia, dan berguru dgn leader kita..

Ada 3 perkara yg kita kena buat, sebagai tanda kita benar2 bersyukur..

1.Secara batiniah, kita akui yg kita terima nikmat ni dari Allah.

2. Secara lahiriah, kita ucapkan rasa syukur kita tu.

3.Secara perbuatan, kita kena jadikan rasa syukur kita tu sebagai pendorong utk lebih giat beribadah dan berusaha

Ingat, bersyukur bukanlah bermakna kita diam tak buat apa2 sbb dah selesa dengan diri..

Tapi kalau kita betul2 bersyukur, kita akan buat lebih lagi, sehabis baik..
Syukur ni datang dalam banyak keadaan kan..

Kalau anak kita meragam dan menangis, bersyukur lah..
Sekurang2nya kita tau kita ada anak yg boleh bercakap dengan baik dan cukup sifat.
Ada org kat luar sana yg ada anak tak dapat bercakap, atau, ramai kan customer kita yg belum dikurniakan anak pun..
Kalau kita didik anak dengan baik, penuh rasa syukur dan sabar, insyaAllah Allah akan bagi lebih lagi rasa nikmat dengan anak tu..

 

Kalau kita ada masalah dengan pasangan, bersyukurlah..
Sekurang2nya kita ade pasangan..
Ramai lagi orang yang belum kahwin..
Kalau kita selalu rasa syukur dan buat baik kat pasangan, insyaAllah Allah akan tambahkan rasa nikmat dan tambah kebahagiaan rumahtangga kita..

 

Kalau kita jeles & terbakor tengok orang pergi Jepun,
bersyukur lah kita masih diberikan mata untuk melihat dan semua anggota masih berfungsi dengan baik untuk kita berusaha lebih untuk dapat yg lebih baik lagi..

Bersyukurlah Allah temukan kita dalam group CVG yg ohsem ni..

 

Bersyukurlah setiap hari dapat kata2 motivasi, tips dan info yg menarik pasal produk untuk kita improve diri dalam business..

Bersyukur lah Allah rezekikan kita untuk mendapat guidance..

Bersyukurlah kita dipertemukan dgn org yg baik2..

 

Kalau kita sedih dengan diri sebab blom dapat customer atau blom capai target, bersyukurlah Allah nak uji kita utk bersabar.
Kelak insyaAllah Allah bagi nikmat yg lebih besar, mungkin banyak sangat customer sehingga tak menang tangan..

 

Jadi apa yg kita kena lakukan sebagai tanda kita syukur dlm business ni?

1. Akui nikmat ni dari Allah.
2. Lafazkan rasa syukur kita ni dengan lidah.. Alhamdulillah.
3. Keep on doing the best dalam usaha kita ni.

InsyaAllah, ada kemanisan yg dapat kita rasai nanti..

Andai kita rasa down, banyak2kan bersyukur..

Percayalah, akan ada pelangi setelah hujan.

Moga bermanfaat. Jom kita meroket

Kredit: Siti Bazilah

3 comments for “Tips Rezeki Melimpah Ruah

  1. May 21, 2017 at 8:27 am

    terima kasih atas peringatan

    • Mrs Wan Norasiah
      May 25, 2017 at 4:01 pm

      Moga kita dimurahkan rezeki

  2. nurhasanah
    May 24, 2017 at 4:17 am

    Tq atas perkongsian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge