Tips Merawat Buasir Ketika Hamil

Salah satu masalah biasa bagi ibu hamil ialah buasir. Jika ibu2 ada buasir sebelum hamil, keungkinan besar buasir akan berlaku bila hamil. Buasir ini sebenarnya boleh dielakkan jika dari awal seseorang itu menjaga kesihatan. Jika dah disahkan  buasir, berusahalah untuk merawat buasir. 

Mengapa Buasir Berlaku Ketika Hamil?

Didapati 1/10 wanita mendapat buasir dalam trimester ketiga. Kenapa buasir berlaku? 

Terdapat beberapa sebab berlakunya buasir.

Pertama:Sebenarnya semasa hamil jumlah darah dalam badan bertambah. Pada masa yang sama , tahap hormon progesteron yang tinggi mengendurkan dinding salur-salur darah.

Kedua: Berat bayi dalam kandungan akan memberi tekanan  kepada salur-salur darah di bawah uterus (rahim). Ini menyebabkan salur darah membengkak dan meregang. buasir akan berlaku berserta dengan urat simpul atau cramp.

Ketiga: Sembelit yang berterusan boleh menjadi penyebab kepada buasir

Keempat: didapati buasir boleh berlaku apabila bersalin, iaitu semasa meneran untuk mengeluarkan bayi. Dianggarkan seorang dalam lima orang ibu mendapat buasir sehari selepas melahirkan. Biasanya buasir akan surut beberapa minggu selepas bersalin.

 

Tips Merawat Buasir Ketika Hamil

  • mandi air panas untuk mengurangkan kegatalan dan sakit. Elakkan dari menggaru tempat yang gatal kerana ini hanya akan membuatkannya lebih teruk
  • gunakan tekanan sejuk seperti pek ais untuk melegakan kesakitan di sekitar dubur dan mengurangkan bengkak
  • bersihkan tempat yang terjejas dengan lembut dan menyeluruh selepas anda membuang air besar. Selepas mencuci, lap dengan tuala lembut atau tisu tandas yang lembut untuk mengeringkannya. Gunakan tisu tandas putih yang tidak mempunyai bau
  • cuba tolak masuk buasir yang terkeluar itu secara pelahan-lahan menggunakan jari yang bersih apabila anda mandi.

 

Ini adalah salah satu kisah seorang ibu yang mempunyai masalah buasir ketika hamil

[BUASIR KETIKA HAMIL SEMBUH & JAUNDICE CEPAT TURUN DENGAN SET BERPANTANG SHAKLEE]
.

Assalammualaikum Saya Farah Qurratun Aini ibu kepada 2 orang cahaya mata. Saya ingin berkongsi kisah Shaklee Effect saya selepas menggunakan set berpantang Shaklee yang sangat awesome tu.
.

Kisahnya saya mengalami sembelit ketika berpantangkan anak sulung pada tahun 2014. Ketika itu disebabkan tiada pengalaman saya lambat mengambil ostematrik. Kesan nya ketika hendak membuang najis sudah menjadi keras. Disebabkan itu saya mengalami pendarahan dan ada sedikit buasir. Namun begitu selepas berpantang saya tidak berusaha untuk menghilangkan buasir tersebut kerana saya tidak lagi mengalami sembelit dan tidak berasa sakit.
.

Namun begitu, disebabkan tidak mengambil kisah tentang masalah buasir tersebut, saya sekali lagi mengalami sembelit yang teruk ketika mengandungkan anak yang ke-2. Bila sembelit maka bausir pun muncul. Apa yang saya perasan , pengambilan coklat yang banyak ketika hamil menjadi penyebab saya sembelit. Bila dah sakit, bengkak dan berdarah saya terus mengambil Ostematrix, Omega Guard dan Garlic Complex. Alhamdulilah buat sementara waktu buasir tersebut tidak lagi sakit dan bengkak. Namun ketika usia kandungan 7 bulan ,saya merasakan buasir saya makin terkeluar disebabkan faktor bayi makin membesar dan menekan usus kita.
.

Apabila saya melalui proses bersalin normal, masalah buasir saya sampai ke tahap yang teruk. Menurut kata nurse yang datang melawat buasir saya dah keluar menjadi bentuk kelopak bunga ros dan saya dapat merasakan buasir tersebut bengkak. Doktor juga mengesyorkan saya melakukan pembedahan ikat buasir tersebut selepas berpantang. Kesan luka ketika proses bersalin juga membuatkan kesengsaraan yang amat sangat. Saya tidak boleh duduk dan jika berusaha untuk duduk pon saya perlu sengetkan punggung namun tidak lebih dari 15 minit. Menyusukan bayi juga saya terpaksa menyusukan secara baring.. Lagi bertambah sengsara apabila saya dan bayi di tahan wad semula kerana bacaan kuning bayi pada hari ke-3 13.7mg/dL. Keadaan diri yang begitu dan perlu menyusukan bayi sekerap yang boleh untuk menurunkan bacaan kuning membuatkan saya rasa sangat tertekan namun saya tabahkan jua hati. Fahamlah kan katil hospital macam mana..tinggi dan keras.
.

Alhamdulilah, asbab saya mengambil set berpantang Shaklee, esoknya hari ke-4 bacaan kuning bayi menurun dan petang itu saya boleh discaj dari wad. Bila balik rumah , saya pulun lagi beri susu sekerapnya kepada bayi dan malam tu saya mula mengambil Vivix. Alhamdulilah hari ke-5 bacaan kuning 12.2mg/dL dan hari ke7 bacaan kuning 9.5mg/dL dan doctor terus discaj anak saya dari kuning. Namun kami tetap membawa anak cek kuning sehingga hari ke-10 dan bacaan akhir kuning nya ialah 7.0mg/dL. Sepenuhnya anak saya sembuh dari jaundice
.

Selain itu, susu badan juga lebih meriah berbanding ketika berpantang anak sulung dan paling menakjubkan setelah 2 minggu konsisten ESP, Vita C, B-Complex, Ostematriks, Omega Guard, Garlic, Lecithin, dan Vivix , buasir saya semakin mengecut dan jahitan saya juga semakin sembuh. Saya dah boleh bergerak laju tanpa memikirkan luka jahitan dan saya tidak langsung berasa ngilu dibahagian jahitan. Saya tidak langsung alami sembelit walaupon saya mengambil minuman coklat. Yang paling saya teruja selepas berpantang buasir saya langsung tiada..nurse yang buat checkup ketika genap sebulan selepas bersalin juga terkejut melihat buasir yang teruk dahulu semakin sembuh dan Alhamdulilah saya yakin buasir saya sudah tiada dan tak perlu lagi melakukan pembedahan ikat buasir. Dan bonus nya, berat badan saya juga hanya tinggal 50Kg sahaja berbanding masa buat buku pink ketika usia kandungan 8minggu berat saya 55Kg dan pagi sebelum bersalin berat akhir saya 63Kg. Jumlah berat saya turun dengan Set Berpantang Shaklee ini ialah 13kg.
.

Alhamdulilah.. Itulah Shaklee Effect saya. Dan saya amat mengesyorkan ibu-ibu diluar sana yang mencari Set Berpantang pilih lah set berpantang Shaklee kerana ia sangatlah value for money!!

lihat video beliau

Set Buasir Shaklee

Image result for set buasir rahsiaummi.com

Boleh hubungi terus saya di wasap. klik2 saje kita boleh sembang-sembang

hubungi saya melalui wasap

 

2 comments for “Tips Merawat Buasir Ketika Hamil

  1. September 15, 2017 at 3:26 am

    hai,
    bole sy bertanya?? sy skg mengandung untk baby 1st da masuk 9 week.. sebelum sy berkahwin sy sdh mengalami busari tp tak la kritikal. adakah nanti sy bersalin buasir sy bertambah teruk. sb skg pun rasa sembelit. bole ka Shaklee membantu semasa hamil??

    • Mrs Wan Norasiah
      September 15, 2017 at 2:33 pm

      hai farah..tahniah bakal menjadi ibu. jika dah ada sejarah buasir, kemungkinan besar buasir akan berlaku lagi..sebaiknya pencegahan dari awal. sebaiknya amalkan makanan yang menghalang berlaku sembelit. ambil pelawas, dalam shaklee boleh amik ostematrix untuk elak sembelit kerana sembelit adalah salah satu punca berlaku sembelit.utk lebih detail boleh wasap saya wasap.my/60199656193

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge