Tips Luka Bersalin Caesar Cepat Sembuh

Adakah ibu2 semua ada pengalaman bersalin secara caesarean atau pembedahan? Yang pernah melaluinya..InsyaAllah dah tahu macam mana nak jaga dan nak uruskan luka pembedahan..

Kepada  ibu2 yang bakal bersalin secara pembedahan…insyaAllah tips ini boleh membantu agar luka cepat baik dan ibu pun lebih sihat.

Usah rasa sedih jika ditakdirkan ibu disahkan oleh doktor perlu bersalun secara pembedahan. Yang pasti doktor semestinya buat pilihan terbaik untuk ibu dan anak. Tentu ada hikmah di atas apa yang berlaku.

Sentiasa cerua dan positif. Ibu dalam pantang perlu sentiasa emosi yang stabil..

TIPS LUKA BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN CEPAT SEMBUH

1. Sentiasa kering

Perkara ini sangat dititikberatkan…pastikan luka pembedahan sentiasa kering.  Selepas mandi, pastikan luka tersebut dilap kering. Cara mandi pun kena pandai agar air tidak terkena terus pada luka. Tapi jangan ibu2 takut nak mandi pula. Ada sesetengah tu, mereka tutup dengan plastik agar tidak terlalu banyak kena air. Nak cepat kenalah bersusah -susah dulu

2. Amalkan pemakanan yang berkhasiat

Selepas bersalin ibu-ibu disarankan mengambil makanan yang berkhasiat agar kesihatan ibu dan bayi terjamin. Pemakanan yang sihat membantu mempercepatkan luka cepat sembuh. Multivitamin sangat bagus diamalkan ibu selepas bersalin. Makan sayur dan buah-buahan yang memberi sumber multivitamin. ini juga dapat mengelakkan masalah sembelit

3. Tidak menggunakan ubat sebarangan

Tidak digalakkan menyapu atau menggunakan sebarang ubat tradisional seperti atau herba. Biasanya doktor tidak benarkan menyapu sebarang ubat pada tempat caesar pada tempoh 10 hari pertama. Ini kerana takut ubaa-ubat tersebut mengganggu percantuman semula kulit. Setelah diyakini luka telah bercantum, barulah diberi kebebasan sedikit apa yang ingin dilakukan pada luka tersebut.  Berhati-hati juga terhadap pengambilan ubat-ubatan tradisional, terutama dari segi kebersihan dan kandunagnnay. Di khuatiri akan membahayakan kesihatan

4. Banyakkan ambil sumber vitamin C

Sekiranya ingin luka cepat sembuh, pastikan tubuh cukup vitamin C. Vitamin C membantu mempercepatkan proses penyembuhan. Vitamin C boleh diambil dengan lebihkan pengambilan buah-buahan dan sayur,-sayuran. Paling mudah amik saje tablet vitamin C.

5. Tidak mengangkat benda berat

Jangan sesekali mengangkat benda berat. Setakat dukung bayi tidak ada masalah. Jika berat menyebabkan tekanan pada bahagian perut dan akan terasa perit pada kesan luka. So,beringatlah ketika berada di rumah, kadang-kadang tak sedar  bila buat kerja rumah.

6. Amalkan supplemen

Banyak testimoni pengambialn supplemen membantu luka cepat baik dan memberi tenaga juga. Supplemen yang sangat dicadangkan ialah vivix. Kenapa vivix?

Vivix Membantu Luka Cepat Sembuh

vivix mengandungi antioksidan yang tinggidan resveratrol yang bertanggungjawab melindungi sel dan DNA. Bila sel dalam keadaan sihat, fungsi badan akan berfungsi dengan baik. Maka proses penyembuhan luka berlaku dengan cepat.

Vivix juga  membantu dengan biogenesis mitokondria atau pusat janakuasa tenaga. Mitokondria berfungsi menghasilkan tenaga. Jadi semakin banyak mitokondria terhasil, semakin banyak tenaga terhasil, seterusnya semakin badan akan rasa lebih cergas dan bertenaga. Semestinya ibu selepas bersalin tenaga untuk menguruskan bayi yang baru lahir dan sentiasa cergas.

Testimoni Berpantang Dengan Vivix

Disini diberikan beberapa testimoni ibu yang bersalin secara pembedahan mengamalakan vivix.

Testimoni 2

Testimoni 3

Testimoni 4

 

Semoga ibu semua dapat cepat baik seperti sedia kala. Yang penting jaga kesihatan..Ibu sihat dan cergas, bayi memebeasr dengan gembira

Shaklee mahal?…

Hubungi saya

Whatsapp: 019 965 6193

FB : Wan Norasiah

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – SimpanPulai – Ipoh

 

12 thoughts on “Tips Luka Bersalin Caesar Cepat Sembuh

  1. Aslm.. sy baru seminggu czer. Dom sehari dua Ni sy Rasa Luka czer amat sakit n seperti bengkak. Mgkin ker Luka sy tbuka?

    1. Wslm shahida…biasanya jika luka dah kering, tiada rasa sakit. Kemungkinan luka belum kering sepenuhnya. Better cek dengan doc takut ada jangkitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge