Petua Rawat Demam Anak Tanpa Ubat

Petua Rawat Demam Anak Tanpa Ubat

Cara mudah merawat anak demam tanpa ubat

Anak demam…anak batuk…anak selsema…itu adalah ayat biasa bagi seorang ibu. Walaupun kanak2 sinonim dengan penyakit tiga serangkai ini namun ia tidak boleh dipandang remeh.

fever baby

 

Kebiasaannya kanak2 yang berumur bawah setahun biasa mengalami batuk, selesema dan seterusnya demam. Ada ibu2 yang mengeluh, makan ubat 2, 3  hari  pun, 3 serangkai itu  masih degil untuk pergi.

Cara Mudah Rawat Demam Tanpa Ubat

Asam Jawa Dan Bawang Merah

Apa yang selalu saya amalkan bila anak2 demam ialah dengan menggunakan air asam jawa campur dengan bawang merah. Biasanya kita akan amalkan apa yang diamalkan oleh ibu kita. Alhamdulillah caranya sangat  mudah dan cepat berkesan dengan izin Allah.

 

Kita sebagai ibu akan perasan kelainan pada anak2 yang mengalami simptom demam. Paling mudah bila terasa badan panas, moody dan  kanak2 juga tidak aktif seperti biasa.

Langkah Mudah Turunkan Suhu

  1. Apa yang perlu dilakukan ialah bukakan semua pakaian,pakaikan pampers saje.

  2. Campurkan air suam + asam jawa + bawang merah yang dibuang kulitnya.

  3. Ramas2 bagi mesra 3 bahan tersebut hingga keluar bau bawang. Jerlum badan, kepala, bawak ketiak dan seluruh badan dengan air tersebut.

  4. Pastikan badan anak2 sentiasa lembap dengan air tersebut. InsyaAllah suhu badan akan cepat turun.

  5. Bekas campuran air + asam jawa + bawang tadi jangan terus buang. Biarkan ia berada di dalam bilik tempat kanak2 tidur. Aura campuran itu mampu menyerap virus dan bakteria penyebab flu

asam jawa

Jika demam berlarutan dapatkan rawatan di hospital. Suhu yang tinggi tidak boleh dipandang remeh, takut2 berlaku yang di luar jangkaan.

 

Itulah pepatah ada yang mengatakan mencegah lebih baik dari mengubati. Mencegah berlakunya demam adalah lebih bagus dan lebih mudah berbanding nak menghilangkan penyakit ini. Kita semua maklum kanak2 masih mempunyai tahap antibodi yang lemah. Tambah2 jika mereka berada di nurseri atau taska yang terdedah kepada persekitaran yang pelbagai.

Ibu2 perlu ‘up’kan  imunasi atau antibodi anak2 dengan menjaga pemakanan anak2. Terdapat pelbagai cara untuk tingkatkan imunisasi anak antaranya ialah:

  1. Pengamalan makanan sunah yang memang terbukti meningkatkan antibodi kanak2 seperti madu, kismis, kurma, minyak zaitun dan sebagainya
  2. Alternatif supplemen shaklee

Pengambilan chewable vitamin C,

Mealshakes

Vitalea untuk kanak2

Omega guard

set kanak2

 

Setiap ibu inginkan yang terbaik untuk anak2…jadi pastikan kesihatan diutamakan.  Tetapkan bajet untuk kesihatan keluarga setiap bulan daripada  ‘shopping’ macam2 yang tidak berkesudahan.

 

Video ini menunjukkan bagaimana ibu2 ini memberi yang terbaik untuk anak2 mereka.

 

Ingat… kesihatan adalah suatu anugerah yang tidak ternilai. Bila sakit baru kita rasa syukur nikmatnya kesihatan…

 

Jom kita sama2 menjaga kesihatan seluruh ahli keluarga. Keluarga sihat…keluarga bahagia.

 

Hubungi saya

Whatsap : 019 965 6193

FB : Wan Norasiah

Fanpage : Rahsia Ummi

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – Simpang Pulai – Ipoh

 

1 thought on “Petua Rawat Demam Anak Tanpa Ubat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge