Petua Hilangkan Kebas-Kebas Tangan dan Kaki

Hari ni saya terpanggil untuk share Petua Hilangkan Kebas-kebas Tangan dan Kaki. Ini adalah berikutan kawan sekerja yang mengadu kebas-kebas tangan. Dulu-dulu kita pernah dengar mak kita mengadu, rasa kebas tangaN atau kaki. Namun sekarang orang muda pun dah alami masalah ini.

 

 

 

Saya merujuk kepada kebas tangan atau dikenali sebagai Sindrom Carpal Tunnel atau typist hand atau writers hand  ni pada awalnya berlaku sekejap -sekejap. Jadi ramai yang amik mudah.

Tanda atau Simptom Punca Kebas Tangan

  1. Jari yang biasa rasa kebas ialah pada semua jari kecuali jari kelingking
  2. Bertambah rasa kebas bila pegang lama sesuatu barang seperti telefon, , memegang stereng kereta, surat khabar, jarum dan biasanya berlaku bila bangun tidur
  3. Pesakit biasanya akan rasa kesakitan bermula pada sendi pergelangan tangan hingga ke lengan atas, bahu atau ke tapak tangan dan jari. Ia berlaku apabial menggunakan tangan tanpa henti atau menggunakannya dengan kuat.
  4. Rasa kebas tangan ini boleh sebabkan kita rasa lemah pada bahagian tangan dan boleh menyebabkan objek yang kita pegang terjatuh. Tiada daya untuk bertahan pegang sesuatu barang

Punca Kebas Tangan

Terdapat beberapa punca atau penyebab kepada masalah kebas tangan

  1. Terlebih penggunaan tangan. Contohnya buat kerja guna tangan non stop seperti menguli roti, menaip, menjahit dan seangkatan dengannya
  2. Penggunaan tangan pada kerja di kilang jentera berat atau mesin yang berterusan beroperasi
  3. Gangguan hormon contohnya diabetes, tiroid dan menopause
  4. Pernah berlaku Kecederaan pada pergelangan tangan
  5. Faktor jantina. Wanita lebih berisiko mendapat 10 kali ganda alami kebas tangan berbandding lelaki.
  6. Faktor umur. Kebiasaannya umur 40 tahun ke atas tingghi risiok untuk dapat masalah ini
  7. Kekurangan vitamin B12 dalam badan

Cara Atasi Rasa Kebas Tangan (Sindrom Carpal Turnnel)

  • Rehat
    • Tangan perlu direhatkan daripada buat kerja untuk tempoh tertentu. Jangan tangan bekerja non stop. Begitu juga tuannya perlu amaik masa untuk berehat. Tiada ada istilah overload tangan bekerja
  • Anduh
    • Pemakaian anduh membantu tangan untuk rehat. Kaedah ini perlu dipelbagaikan agar tangan tidak letih, namun perlu lihat pro dan kontra untuk kerja yang sememangnya guna tangan
  • Suntikan
    • Untuk hilangkan rasa kebas, suntikan ubat anti-radang diberikan. Ini adalah untuk kurangkan bengkak dan rasa sakit juga
  • Pembedahan
    • Pembedahan kecil dilakukan untuk untuk mengurangkan tekanan pada pergelangan tangan. Pemedahan ini adalah sepanjang 3cm saje. Selepas pembedahan pesakit boleh terus balik rumah dan mungkin diberi  cuti seminggu sahaja.
    • Endoskopi. 90% pesakit yang buat pembedahan ini berjaya hilang sepenuhnya sindrom ini. Doktor akan buat 2 bukaan kecil dipergelangan tangan, dan kamera dimasukkan dan bahagian bawah carpal akan dipotong
  • Supplemen
    • Rawatan dengan supplemen tanpa pembedahan. Terdapat 4 supplemen disyorkan untuk atasi masalah kebas tangan

 

 

 

Ostematrix – sangat berkesan untuk membantu proses pengecutan pada otot dan saraf dengan sempurna supaya tekanan darah dapat berjalan dengan lebih lancar. Turut membantu penyerapan kalsium ke dalam badan dan memperkuatkan tulang dan kaki.

Omega guard – minyak ikan berfungsi sebagai anti radang pada sendi dan saraf. Rasa kebas juga boleh disebabkan oleh masalah sistem saraf yang lemah. Ia juga berfungsi untuk melancarkan aliran darah ke seluruh badan

B complex – kebas pada anggota badan merupakan tanda badan kita kekurangan vitamin B12. B complex Shaklee merupakan kumpulan vitamin B yang paling lengkap , mengandungi 8 jenis vitamin B termasuk vitamin B12

Vivix – vivix cukup bagus untuk memperbaiki sel, menyihatkan sendi, menghapuskn radikal bebas dan memperbaiki DNA.

 

jom kita lihat video perkongsian Puan Najihah berkaitan set Kebas Tangan

 

testimoni set kebas tangan. Terdapat beberapa testimoni tentang set Kebas Tangan

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, hubungi saja saya dengan klik2 di bawah. InsyaAllah kita sama2 cari jalan penyelesaian atas segala masalah yang berlaku

Nak order sendiri ..klik2 saje, barang sampai depan rumah

Order vivix di sini..

FB : Wan Norasiah

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – Simpang Pulai – Ipoh

 

5 comments for “Petua Hilangkan Kebas-Kebas Tangan dan Kaki

  1. November 19, 2017 at 6:59 am

    Kadang2 pernah jugak rase kebas2 pd tgn…alhamdulillah shaklee byk bantu..

    • Mrs Wan Norasiah
      November 19, 2017 at 9:12 am

      alhamdulillah…kita ikhtiar

  2. November 19, 2017 at 7:08 am

    seram pulak baca rawatan secara pembedahan tu
    zara recently posted…Cara Merawat Gastrik Supaya Sembuh Dan Tidak Menyerang LagiMy Profile

    • Mrs Wan Norasiah
      November 19, 2017 at 9:11 am

      kalau boleh kita nak elak pembedahan kalau ada alternatif kan…

  3. August 27, 2018 at 2:10 am

    tq for sharing
    intan recently posted…Medium Jual Shaklee-Apa Pilihan Anda?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge