Penyakit Tangan , Kaki  dan Mulut (HFMD) : Punca dan Rawatan

Beberapa hari ini, negara kita digemparkan dengan wabak penyakit  Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD). Penyakit ini mudah menyerang kanak-kanak berumur bawah 5 tahun. Orang dewasa jarang dijangkiti, Namun jika dijangkiti ia akan menyebabkan keadaan lebih teruk. Kaki dan tangan akan membengkak.

Punca Penyakit Tangan Kaki  dan Mulut

Penyakit ini disebabkan oleh virus enterovirus meliputi Coxackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71).

Cara Jangkitan Penyakit HMFD

  1. sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister)

  2.  najis kanak-kanak yang dijangkiti

Simptom penyakit Tangan Kaki dan Mulut

  1. demam, hilang selera makan

  2. luka( ulser) di mulut ,

  3. ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki

Selalunya HFMD  menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri . Namun segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

Cara Mencegah Penyakit Hand Foot and Mouth Disease

  1. kebersihan

  2. elakkan embawa anak2 ke tempat awam

  3. elakkan hubunga rapat

Cara Merawat Penyakit Tangan Kaki dan Mulut

Ingin saya kongsi di sini kisah sebenar Puan  Farihah Abu Kassim

Pengawalan HFMD lebih mudah dengan Shaklee

 

Saya nak kongsi cerita anak saya, beberapa bulan yang lalu. Mungkin boleh membantu ibu-ibu atau kawan-kawan yang dalam kerunsingan dan hilang punca akibat anak tersayang diragut momen cerianya akibat tularan HFMD.

Masa tidur malam, Ali nampak tak selesa. Esoknya masa nak tukar diaper, saya bukak dan terkejut tengok banyaknya bintik-bintik merah Di area diaper dan celah kelangkang.

“Teruk Betul Aku! Lambat tukar sampai merah-merah macam ni”

 

Saya cuci dengan cairan basic H dan tukar lampin lebih kerap. Keadaan sama jugak. Pelik. Bukan Sebab lambat tukar lampin nih! Tengahari sikit, bintik-bintik merah mula naik di muka. Oh kesiannya!!

Esoknya naik di lidah. Ali cuma nak minuman sejuk. Saya bagi makan, dia tolak. Jadi, dia cuma minum Mealshakes ais !

Esoknya, naik bintik-bintik agak besar di lutut dan pergelangan tangan. Macam berkilat, bulat macam mutiara. Rasa nak nangis tengok 😩

Ali aktif macam biasa, tak nangis sangat. Tak meragam agak teruk dan tak give up walaupun dia terpaksa merangkak dengan kaki lurus ! (Lutut tak boleh cecah kat lantai)

 

Saya nak share apa saya buat sepanjang tempoh tu,

  • saya mandikan Ali dengan cairan Basic H, 3 kali minimum atau setiap kali dia macam nak merengek. Dia mungkin gatal, saya terus mandikan dia.

  • Sapu Krim Herbal Blend setiap kali lepas mandi. Rasa lebih selesa dan tak ada parut Di muka. Hensem balik anak mak 😉

  • Sesekali mandi saya guna Shaklee Gentle Wash , Shaklee baby dan Soothing Lotion untuk bagi dia mudah tidur lepas mandi. Anak sakit, kena bagi dia rehat, tidur

  • Pecahkan Vitamin E atas lidah Ali. Biarkan cecair Vitamin E tu ada atas lidah dan dalam mulut dia. Sangat membantu kecutkan bintil atas lidah. Sapu juga atas parut2 yang berbaki

  • Bagi Mealshakes untuk bagi multivitamin pada dia. Saya bagi mealshakes sejuk, Shake dengan Air ais, pada dia. Dia boleh minum, mungkin lidah rasa kebas. Ni saja dia minum sebenarnya sepanjang tu 😣😣

Ini pengalaman peribadi saya.

Basic H adalah untuk kegunaan household. Tapi saya mandikan dengan basic H atas usaha saya sendiri dan kepercayaan ia boleh membantu meredakan panas badan dan gatal kulit. Bukan saranan dari Shaklee Malaysia

Vitamin E Complex adalah untuk kegunaan orang dewasa, saya picit masuk ke mulut Ali Sebab saya percaya penyembuhan Vitamin E terhadap luka-luka kulit lidah tang pecah. Bukan saranan Shaklee Malaysia

Alhamdulillah pemulihan Ali sangat cepat. Dia cuma demam panas sehari dua awal saja, semasa bintil-bintil ni naik, dia dah tak demam.

Bila kita ambil suplemen, bukan bermakna kita kebal jadi ironman, langsung tak sakit. Kita masih sakit, Itu normal bagi manusia.

Cumanya, pemulihan dari sakit Itu cepat dan kesan ditimpa penyakit tu tak terlalu parah

Ibarat memakai seatbelt semasa memandu. Seatbelt tak mencegah dari kemalangan Tapi, mengurangkan kesan parah jika ditimpa kemalangan.

Selamat mengawasi anak masing-masing. Cepat-cepat jumpa doktor bila keadaan mencurigakan. Ambik langkah yang cepat dah tepat untuk anak kita

Duit boleh cari, anak yang derita hanya seorang ini 😢

Set Shaklee Penyakit Kaki Tangan dan Mulut (HFMD)

  1. Basic H

  2. Herbal Blend

  3. Set Baby Shaklee

klik gambar untuk order shaklee baby

   4.Vitamin E

   5. Mealshakes

 Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya melalui wasap

Boleh order set HFMD di sini

Ingin dapatkan supplemen dengan harga murah??

Semestinya boleh. klik register ahli untuk terus dapat keahlian dan harga ahli yang lebih murah

FB : Wan Norasiah

Tel: 0199656193

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – Simpang Pulai – Ipoh

1 comment for “Penyakit Tangan , Kaki  dan Mulut (HFMD) : Punca dan Rawatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge