Mudahnyer Bersalin

Menjelang minggu2 terakhir kehamilan, ramai ibu2 tidak sabar 2 untuk melahirkan anak. Sama ada sebab tidak sabar untuk melihat anak yang dikendong 9 bulan itu atau memang dah tak larat nak bawa perut yang besar itu…

savebfBila ditanya apakah perasaan ibu yang akan melahirkan anak…macam2 jawapan yang diberikan. Semestinya tidak lari dari perasaan takut tambah2 bagi yang pertama kali bersalin.¬† Ibu yang dah ada pengalaman bersalin pun lebih kurang jugak sebab proses kelahiran adalah tak sama untuk setiap anak.

Di sini diberikan beberapa tips untuk mudahkan bersalin  kepada ibu yang diharapkan dapat membantu

 

Tips Mudah Bersalin:

  1. 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.
  2. Bila sakit nak bersalin, makan sebiji telur mentah.
  3. Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka
  4. Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction
  5. Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin
  6. Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut “Ya Fattah” berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin
  7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg aku amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)
  8. Makan kurma dalam bilangan ganjil
  9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke… Exercise sebelum deliver baby
  10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby
  11. Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
  12. Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk (aku mmg failed nak pegang buku lali. Peha besar sgt…so pegang je la besi palang katil tu)
  13. Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut
  14. Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2
  15. Amalkan baca “Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir” sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air
  16. Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu
  17. Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang

**********************************************
“Tuhanku, permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan kerana Engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagiMu, Ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatMu, ya Arhamar Rahimin”.

new born

kredit: sarah store, moms & kids

Whatsap / Sms : 019 965 6193

FB: Wan Norasiah

SID: 908037

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge