Mencegah Ulser Mulut

Pernah tak anda mengalami ulser dalam mulut? Pengalaman saya sendiri, boleh dikatakan setiap bulan saya terpaksa menanggung sakit ulser ini. Sakitnya tuhan saje yang tahu….huhu.Kalau tak cukup tempoh semingu, selagi itulah duk menahan sakit. Saya pernah kena ulser pada lidah serentak pada gusi. Ya Allah tuhan saje yang tahu. Semua rasa tak kena…

 Ulser Mulut

Saya pernah kena ulser pada lidah serentak pada gusi. Ya Allah tuhan saje yang tahu. Semua rasa tak kena…Cepat je nak marah orang. Nak bercakap tak boleh sehinggakan nak telan air liur pun perit rasa..apatah lagi nak makan. huhu…rasa nak menagis jer. Kalau terkena plak lauk pedas sikit, berair mata la…..

 

Kenapa yer terjadi ulser ni??Jom kita tengok punca-puncanya..

 

  1. biasa orang-orang tua kata kurang air, kurang mandi….emmm rasanya mandi bukan punca kepada saya, mungkin  kurang minum air kot.

  2. cuaca panas mungkin salah satu sebab cepat terjadi ulser pada gusi atau lidah.

  3. tergigit. kita tahu bibir adalah struktur yang sangat nipis dan sensitif. sikit saje boleh luka

  4. makanan yang tajam atau pun air yang terlalu panas smpai melecur mungkin.

  5. kekurangan zat dalam tubuh badan macam zat besi dan acid folic

  6. tekanan perasaan

  7. imuniti yang lemah

 

Dulu bila saya menanggung rasa sakit ulser, saya akan cuba semua nasihat atau petua yang orang cakap. Antaranya ialah

 

  1. Berkumur dengan menggunakan air garam

  2. Asam keping dan bawang putih tekapkan di bahagian yang terkena ulser

  3. Sapu  bonjela atau marjerin

  4. Banyak minum air suam

  5. Berehat dan tidur dengan cukup

  6. Amalkan tabiat menjaga kebersihan mulut dan gigi supaya ia berada dalam keadaan yang baik.

  7. Mengambil makanan yang berkhasiat dan seimbang. Pastikan vitamin B12 dan C cukup diambil.

asamgelugor

 

bonjela

Saya pernah jumpa doktor sebab rasa kritikal sangat, sehinggakan nak mengajar pun tak boleh. Doktor bagi krim untuk sapu dan doktor tak syorkan menggunakan listerine. Dulu sebelum nak makan saya akan berkumur dulu dengan supaya tak rasa ngilu dan pedih.

listerine

Namun setelah saya mengamalkan Set Menyusu, tiada lagi serangan ulser. Bila saya search rupa-rupanya supplemen untuk ulser dah termasuk dalam set menyusu iaitu Vitamin C dan B Complexvit c

 

vit cJom cuba supplemen ini.

  • Vitamin C

180 biji.

1 biji /hari (kegunaan 1/2 tahun)

  • Vitamin B Complex

120 biji.

1 biji/hari (kegunaan 4 bulan)

 

Mencegah lebih baik dari mengubati….Saya juga buat survey ke atas customer saya yang biasa terkena ulser. Alhamdulillah rata2 mengata tiada lagi ulser. Mereka pun terlupa tentang ulser, bila saya tanya baru tersedar…selamat tinggal ulser…

 

Hubungi saya untuk dapatkan harga special

WAN 019 965 6193

SID 908037