Cara Untuk Mengekalkan Kesihatan Prostat

 

PROSTAT adalah kelenjar yang terletak di pangkal pundi kencing golongan lelaki dan mengelilingi salur kencing yang juga dikenali sebagai urethra. Fungsinya prostat adalah menghasilkan cecair yang beralkali untuk air mani. Saiznya sebesar kacang walnut..

Masalah Berkaitan Prostat

Beberapa masalah dan penyakit boleh timbul dalam kelenjar prostat. Penyakit dan masalah yang utama adalah Benign Prostatic Hyperplasia- BPH atau Pembesaran Kelenjar Prostat) dan kanser prostat. Biasanya pembesaran/pembengkakan prostat berlaku bila usia lelaki makin meningkat

Tanda-Tanda Prostat Membengkak

  • Kerap kencing, contohnya setiap 30 minit atau kurang setiap kali terutamanya pada waktu malam dan selalunya jumlah air kencing adalah sedikit sahaja .
  • Keinginan kencing yang datang secara mendadak
  • Pancutan air kencing tidak kuat walaupun diteran dengan kuat
  • Sukar untuk memulakan kencing.
  • Kencing tidak lawas (masih ada air kencing menitis keluar walaupun anda sudah kencing sehingga habis)
  • Perlu meneran untuk mengeluarkan air kencing
  • Perasaan bahawa perlu kencing lagi walaupun baru sahaja melakukannya.

 

Kesan Kelenjar Prostat Membengkak

Apabila prostat membengkak, ia boleh menekan dan mengganggu saluran uretra menjadikan ianya sempit. Pembesaran prostat ni juga boleh menyebabkan  jangkitan kuman pada saluran kencing berlaku.

Jangkitan kuman pada saluran kencing yang berulang lama-kelamaan boleh menyebabkan kerosakan pada pundi kencing ataupun buah pinggang.

ESP Membantu Masalah Prostat

Saya  nak share tentang bagaimana ESP membantu untuk kesihatan prostat…Tapi sebelum tu, kita ulangkaji sikit tentang ESP dulu ya..Shaklee adalah satu-satunya syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan kacang soya.

Yang  paling penting,  kacang soya yang digunakan Shaklee adalah non GMO (iaitu tidak dimodified secara genetik). Inilah yang membezakan kacang soya Shaklee dengan makanan tambahan berasaskan soya lain yang ada di pasaran

Kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan ‘isoflavones’

Sekarang ni nak cerita bagaimana kaitan soya dengan kesihatan prostat. Bear in mind soya Shaklee ni tak sama dengan soya yang ada di pasaran. Jadi, bagaimana ESP membantu untuk kesihatan prostat?  Ingat x isoflavones yang  disebut awal tadi? Isoflaves ni fungsinya umpama hormon..

Kajian mendapati soya mengandungi isoflavone yang dipanggil genistein,yang dikatakan boleh membantu untuk melambatkan pembengkakan prostat (BPH) dan untuk mengganggu pertumbuhan sel-sel kanser prostat.

Dalam erti kata lain, genistein ni berupaya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ianya memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum radikal bebas ni menukarkan sel DNA kepada sel kanser.

Jadi, jika sebelum ni ada lelaki yang tak nak ambik ESP sebab rasa macam tak de keperluan, rasanya lepas penerangan ni takde sebab nak skip ESP kan..ESP ni paling basic yang badan kita sangat-sangat perlukan untuk menghasilkan sel-sel yang akan membentuk organ, tisu badan yang sihat

Yer…sihat itu sangat mahal…mencegah itu lebih baik dari mengubati.

boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.

boleh order online juga. klik saje di sini.

FB : Wan Norasiah

Tel: 0199656193

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – Simpang Pulai – Ipoh

 

 

3 comments for “Cara Untuk Mengekalkan Kesihatan Prostat

  1. November 25, 2017 at 6:42 pm

    Masalah kalau dibiar berlarutan nanti bahaya pulak kan.

    • Mrs Wan Norasiah
      November 26, 2017 at 7:13 am

      InsyaAllah ikhtiar dengan apa saje kurniaan Tuhan

  2. November 26, 2017 at 3:47 pm

    Bagus info nya. Thanks kak.
    Masita Hassan recently posted…Ovary Cyst Dan RawatannyaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge