Cara Mudah Untuk Tingkatkan Kesuburan Suami dan Isteri

“Subfertility vs Infertility ..dua term berbeza..bukan tidak boleh mendapat zuriat tetapi kurang subur untuk mendapatkan zuriat setelah mencuba selama setahun..Bukan terjadi kepada mereka yang belum ada zuriat sahaja..malah yang mencuba untuk menambah anak untuk sekian lama pun dipanggil subfertility.

Punca2? Ok ni isu sensitif ada yang salahkan isteri ada yang salahkan suami..menurut kajian antarabangsa, punca adalah 30 peratus datang dari lelaki..30 peratus dari wanita..20 peratus faktor bersama (combined)..lagi 20 peratus punca yang tidak diketahui..

 

So sudah2 lah menuding jari..elok atasi masalah subfertility ni dengan amalkan cara hidup yang sihat dan ambil nutrient secukupnya untuk kesihatan menyeluruh..Boleh cuba set kesuburan shaklee,  bukan semata untuk kesuburan sebenarnya untuk kesihatan menyeluruh..yelah dengan pemakanan, alam sekitar, merokok dan stress, memang kita perlukan nutrient tambahan ni untuk kesihatan menyeluruh.

 

Lagi satu tips untuk atasi masalah kesuburan ni, boleh amalkan detox atau eat clean..gula putih  is no…. no ..cubalah amalkan detox inshaAllah sihat dngan izinNya.

 

Cara Mudah Tingkatkan kesuburan Isteri Dengan Resveratrol

Dalam 1 journal dengan tajuk Resveratrol can help correct hormone imbalance in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). Dalam kajian ni membuktikan resveratrol sangat membantu utk keseburan

Source:The Endocrine Society

Summary:

Resveratrol — a natural compound found in red wine and grapes — can help address a hormone imbalance in women with polycystic ovary syndrome (PCOS), a leading cause of infertility in women, according to a new study.

Dalam journel ini mereka mengkaji resveratrol dalam red wine dan anggur.  Semua dah tahu kan VIVIX mengandungi 13 kali ganda resveratrol berbanding red wine

Bagaimana VIVIX bertindak?

Vivix yang power dengan 13 kali ganda resveratrol dalam red wine dan diperkuatkan lagi dgn polyphenols. Sebagaimana diketahui, penurunan kesuburan dengan usia, dan nampaknya proses ini dapat dipercepat oleh kehadiran kerosakan oksidatif.

Oleh itu, kerana ia berkaitan dengan kesuburan, resveratrol mempunyai peranan dalam memelihara kesuburan, melindungi sel telur atau oosit yang tidak matang, dan berpotensi memanjangkan tahun-tahun subur.

Salah satu masalah kesuburan  ialah  ovum tidak matang. Ramai yang cek dengan doktor mengalami masalah ini, jika tidak membuat rawatan atau mengambil makanan yang bantu ovum tak matang akan menyebabkan peratus kehamilan sangat rendah

Cara Matangkan Ovum

Ovum tak matang ni, period ada setiap bulan. Disebabkan saiz ovum terlalu kecil, tidak membesar kepada saiz matang memang tidak boleh disenyawakan. Penurunan kesuburan wanita bermula pada 30-an awal wanita. Malah, usia kronologi wanita sering disebut sebagai faktor tunggal yang paling penting dalam meramalkan potensi pembiakan pasangan.

 

Umur seorang wanita akan memberi kesan kepada kuantiti oosit (telur yang tidak matang yang menunggu untuk dibebaskan) serta kualiti telur.

 

Walaupun dibantu teknologi pembiakan (ART) seperti persenyawaan in vitro (IVF) sering dapat meningkatkan jumlah telur yang tersedia untuk menyuburkan melalui induksi “superovulasi,” terdapat sedikit campur tangan yang dapat memberikan kesan yang baik kepada kualiti telur. Oleh itu, kualiti telur yang  tidak berkualiti sering menghalang keupayaan pasangan untuk hamil.

 

Umum kita ketahui kos untuk ivf mahal, jika ovum yg dihasilkan wanita tidak bagus % peratus untuk berjaya sangat tipis.. Mungkin doktor akan cadangkan ambil beberapa ubat untuk matangkan ovum, tetapi tidak semua sesuai

Uniknya  Kejadian Wanita Ciptaan Tuhan

Setiap wanita dilahirkan sudah memiliki semua sel telurnya; mereka terletak di setiap ovarinya, dan ditangkap di middevelopment ketika dilahirkan. Selama 10 hingga 15 tahun sehingga akil baligh, telur-telur yang tidak matang ini akan kekal diam-diam, sehinggalah cascade hormonal menandakan pertumbuhan, ovulasi, atau atresia (proses kerosakan biasa).

 

Semasa tempoh tunggu yang berpanjangan ini, telur yang tidak matang terdedah kepada kerosakan akibat pengumpulan radikal bebas.  Kerosakan kepada mitokondria, telomerase, dan mutasi dalam DNA menjejaskan kualiti telur dan peluang wanita untuk hamil, kerana ia menghalang kemampuan telur untuk bertahan dan berkembang.

Resveratrol Melindungi Sel Daripada Kerosakan Oksidatif

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, resveratrol memainkan peranan dalam melindungi sel-sel daripada kerosakan oksidatif dengan mengaktifkan gen anti-penuaan, melindungi fungsi mitokondria, dan meningkatkan aktiviti telomerase.

 

Beberapa kajian haiwan telah menyerlahkan keupayaan resveratrol yang berpotensi memberi impak terhadap kualiti dan kuantiti telur.

Orang perempuan ni special. Allah jadikan kita siap2 dengan telur tau. Bukan dah dewasa baru terhasilnya ovum. Jadi sementara nak kahwin tu mungkin banyak juga faktor yg menyebabkan ovum ni rosak.

Kajian 2013 dijalankan di tikus untuk menilai sama ada resveratrol boleh melindungi oosit (telur tak matang) dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Memandangkan mekanisme yang munasabah, para penyelidik tertanya-tanya sama ada resveratrol dapat mengekalkan kualiti oosit dari masa ke masa, dengan itu memanjangkan tahun-tahun pembiakan.

 

Hasilnya sangat mengagumkan dan memberikan keterangan kesan kesuburan yang tidak membebaskan resveratrol pada tetikus perempuan.

 

Tikus yang telah diberi resveratrol mengekalkan kolam folikel yang lebih besar daripada kawalan yang dipadankan dengan usia mereka. Tambahan pula, aktiviti telomerase, dan ekspresi gen dalam ovari tikus yang menerima resveratrol menyerupai tikus yang lebih muda, menunjukkan resveratrol yang mampu melambatkan dapat memperlambat proses penuaan dalam ovari dan mengekalkan kualiti oosit.

Kajian haiwan yang kedua menunjukkan hasil yang sama, dengan haiwan yang dirawat resveratrol mengekalkan jumlah oosit yang lebih besar di kolam folikel. Oleh itu, kedua-dua kajian ini menunjukkan bahawa rawatan dengan resveratrol dapat memberi kesan baik terhadap kualiti dan kuantiti oosit dan memperpanjang jangka hayat reproduktif dalam tikus.

Pengambilan vivix bukan sahaja dapatr meningkatkan tahap kesuburan malah meningkatkan tahap kesihatan.

Beberapa testimoni penggunaan vivix untuk kesuburan

Adakah anda ada persoalan? Boleh berhubung dengan saya melalui wasap. Klik saje di sini.

Anda ingin membeli vivix secara online? Klik saje di sini

 

FB : Wan Norasiah

Tel: 0199656193

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – Simpang Pulai – Ipoh

 

 

 

2 comments for “Cara Mudah Untuk Tingkatkan Kesuburan Suami dan Isteri

  1. November 26, 2017 at 3:49 pm

    Menarik! Thanks kak.
    Masita Hassan recently posted…Ovary Cyst Dan RawatannyaMy Profile

    • Mrs Wan Norasiah
      November 27, 2017 at 3:35 pm

      sama-sama. teruskan sharing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge