Cara Merawat Sopak atau Vitiligo  Secara Semula jadi, Selamat dan Berkesan

Sopak atau vitiligo  adalah sejenis penyakit yang menyerang permukaan kulit. Pesakit yang mempunyai penyakit ini tidak adarasa sakit atau gatal namun memberi rasa tidak selesa kerana perbezaan jelas pada warna kulit pada satu-satu tempat.

 

Punca Penyakit Sopak atau Vitiligo

Punca sebenarnya penyakit vitiligo atau sopak ini tidak dapat dikenal pasti dengan sahih. Namun doktor dan para penyelidik masih tidak berputus asa menjalankan kajian untuk mengesan punca sebenar atau asal usul penyakit ini.

Setakat ini hasil kajian yang diperolehi mendapati  faktor yang paling utama dikenal pasti ialah faktor genetik yang menjadi punca penghasilan penyakit ini.

Sopak atau vitiligo terjadi akibat daripada penghasilan antibodi yang menyerang melanosit di kulit pesakit menyebabkan kemusnahan melanosit tersebut

Kemusnahan melanosit akan menjejaskan penghasilan pigmen di kawasan yang terlibat dan menyebabkan kulit tiada pigmen (warna)

Tanda-Tanda Penyakit Sopak atau Vitiligo

Simptom vitiligo dapat dikesan melalui beberapa ciri cirinya. Ia boleh dilakukan melalui pemeriksaan fizikal.

 • Tompok putih pada kulit

 • Selalunya ia mempunyai sempadan yang jelas di antara warna putih dan warna kulit yang gelap

 • Berbentuk bulat, lonjong ataupun lurus

 • Ia akan semakin membesar dengan masa

 • Berlaku pada bahagian yang selalu berlaku trauma terutama pada bahagian tulang yang menonjol pada kulit contohnya pada siku dan lutut

 • Tompok putih juga berlaku pada kawasan yang mempunyai rambut atau bulu kening, misai, bulu roma dan boleh menukarkan rambut menjadi putihUsah risau, vitiligo tidak akan menyebabkan rasa sakit atau gatal

Menurut Pakar Perunding Dermatologi Hospital Pakar Ampang, Dr Mazlin Mohd Baseri, kebiasaan vitiligo berlaku kepada mereka yang berumur di bawah 20an. Ia boleh menyerang sesiapa saje tanpa mengira umur dan jantina

Cara  Merawat Sopak Secara Semula jadi

Terdapat pelbagai rawatan Penyakit Sopak ini atau vitiligo. Bagi yang mempunyai  kulit cerah, ia tidak mendatang masalah sangat sebab tidak meninggalkan kesan yang ketara. Golongan ini hanya dinasihatkan agar tidak terdedah kepada cahaya p matahari supaya kulit di sekeliling sopak tidak menjadi semakin gelap hingga menyebabkan sopak kelihatan  lebih jelas.

Bagi yang mempunyai kulit gelap, kehadiran sopak dapat dilihat dengan ketara. Antara rawata yang boleh dilakukan  ialah

 1. Penggunaan ubat

 2. Terapi foto

 3. Terapi laser

 4. Terapi pembedahan

Keberkesanan rawatan ini adalah bergantug kepada diri individu itu sendiri.

Terapi Foto

Terapi foto dilakukan dengan menghasilkan pigmentasi pada kulit yang mengalami sopak. Ini menyebabkan warna kulit berubah kepada warna asal. Ia memakan masa yang lama.

Kaedah ini menggunakan gelombang ultraviolet jenis B. Ia selamat digunakan pada kanak-kanak, wanita hamil dan wanita menyusu.

Kesan sampingan kaedah ini

 • Kesan terbakar

 • Gatal

 • Xerosis (kulit kering)

Terapi laser

Kaedah ini menggunakan gelombang monokromatik untuk merawat tompok sopak atau vitiligo. Didapati keadah ini terbukti berkesan, selamat dan boleh diterima oleh pesakit menggunakannya. Namun kaedah ini sangat mahal. Biasanya kaedah ini disertakan dengan penggunaan krim tacrolimus dan krim steroid

Krim

Krim yang digunakan terdapat 2 jenis iaitu

 • Steroid

Krim ini biasa digunakan dan tahap keberkesananya adalah sederhana dan disertakan kaedah raweatan lain.

 • Perencat calcineurin

Bahan yang merencat sel pertahanan badan juga boleh digunakan bagi merawat penyakit sopak seperti Tacrolimus

Kajian menndapati pengguanaa gelomabang ultraviolet B beesrta Tacrolimus lebih mndatangkan kesan yang positif

Pembedahan

Ini adalah kaedah yang terakhir untuk merarawat sopak. Kaedah ini akan dibuat berdasarkan faktor berikut

 • Soapk bersegmen, bermaksud soapk itu mepunyai warna yang berlaianan. Contoh, putih, sederhana putih dan kulit nirmal

 • Soapak yag berlau pada kawasan yang lebih kecil

 • Saiz sopak yang tidak membesar lebih daripada 2 tahun

Supplemen Penyakit Sopak atau Vitiligo

Tips Merawat Sopak atau Vitiligo: Vivix

Vivix Shaklee ialah sejenis minuman campuran dari sumber botani. Vivix mengandungi campuran unik dari tumbuhan Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Vivix kaya dengan antioksidan dan resveratrol. Resveratrol adalah bahan yang membantu mengaktifkan SIRT1 yang berkait rapat dengan pigmentasi kulit. Vivix ini adalah revolusi rawatan di peringkat sel. Ia merawat dengan memulihkan sel-sel melanosit yang menghasilkan pigmen melanosom yang memberi warna asal kulit kita.

Tips Merawat Sopak atau Vitiligo : ESP

Ramuan utama ESP Shaklee adalah kacang soya. Kacang soya atau nama saintifiknya Glycine Max dianggap salah-satu daripada 7 “super-foods” yang wujud di dunia. Hasil kajian para saintis telah membuktikan lecithin dalam soya dapat melancarkan peredaran darah, detoks bahan buangan sel dan lain-lain. ESP membekalkan protein secukupnya yang penting untuk pembentukan sel-sel baru. Selain itu soya itu sendiri bersifat mencegah pigmentasi, masalah utama yang dihadapi pesakit sopak

Tips Merawat Sopak atau Vitiligo: Vitamin C

Kandungan antioksidant yang tinggi dalam Vitamin C membantu dalam penghasilan kolagen iaitu komponen protein utama dalam kulit. Pesakit vitiligo adalah sensitif kepada cahaya (UV). Vitamin C berupaya menghalang dan merawat kerosakan yang disebabkan oleh UV.

 

Testimoni Vitiligo

Usah berkira dengan orang-orang yang kita sayang. Apatah lai jiak diri sendiri yang kena. Boleh ikhtiar dengan supplemen yng lebih jimat.

klik uhtuk berhubng denagn saya jiak ada sebarang persoalan

boleh order online juga

Nak dapatkan produk dengan harga yang lebih mureai…register sekarang


FB : Wan Norasiah

Tel: 0199656193

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – Simpang Pulai – Ipoh

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge