Cara Merawat Sakit Lutut (Osteoarthritis)

Sakit lutut atau osteoarthritis adalah suatu penyakit yang tidak asing lagi bagi warga emas. Namun sekarang ia juga menyerang golongan muda. Sakit lutut boleh berlaku kepada sesiapa saje tanpa menyedari punca ia berlaku.

Image result for osteoarthritis

Maksud Osteoarthritis

Perkataan osteon yang berasal daripada perkataan Yunani yang bermaksud tulang. Artritis yang bermaksud radang sendi. Dalam bahasa mudah, osteoartritis merupakan artritis yang berlaku akibat penggunaan sendi yang menyebabkan lapisan selaput sendi (dikenali sebagai rawan) terhakis akibat perubahan struktur di dalam sendi.

Keadaan ini berlaku akibat geseran berlebihan dua tulang seperti tulang femur (tulang peha) dan tibia (tulang kering) yang disebabkan oleh faktor-faktor tertentu. Pesakit osteoartritis akan merasa lega apabila sendi terbabit direhatkan dan sakit apabila sendi itu digunakan secara berlebihan.

7 simptom orang yang ada  osteoarthritis

 1. persendian terasa sakit dan ngilu apabila digerakkan
 2. terdapat pembengkakan atau keradangan pada sendi
 3. sendi yang sakit berwarna kemerahan
 4. susah bila pergerakan dekat sendi
 5. bunyi pada setiap persendian
 6. perubahan bentuk tulang

Cara-cara  yang boleh di ambil untuk merawat sakit lutut osteoarthtritis

Kurangkan berat badan

salah satu faktor berlakunya sakit lutut ialah pertambahan berat badan. Berat berlebihan akan memeberi tekanan kepada bahagian sendi terutama lutut. Sendi terpaksa bekerja keras untuk bergerak dan mengakibatkan berlaku kehausan pada sendi

 

Gaya hidup

Amalkan gaya hidup hidup secara sihat. Amalkan senaman ringan secara konsisten. Setiap pagi atau setiap hujung minggu berjalan selama 20 minit. Ini akan membantu memberi kesihatan yang baik seterusnya boleh mengurangkan berat badan

 

Akupuntur

Ada juga pendapat yang mengatakan rawatan akupuntur menbantu masalah sakit lutut. Apa-apa pun boleh bertanya dengan pakar sebelum membuat sesuatu rawatan

 

Legakan kesakitan

Terdapat dua cara untuk legakan kesakitan. Pertama dengan makan ubat tahan sakit dan kedua dengan cara cucuk . Namun kaedah ini tidak bagus untuk diamalkan selalu. Ada kesan yang tidak baik jika diambil secara berterusan.

Pembedahan

Pembedahan adalah pilihan terakhir. Bukan semua sakit lutut perlu kepada pembedahan. Banyak faktor yang perlu diteliti. Apa-apa pun pakar ada solusi yang terbaik

Makanan tambahan

makanan tambahan merujuk kepada supplemen. Dalam Shaklee ada dicadangkan set sendi. Set ini mengandungi beberapa pilihan iaitu Omega guard, Collagen powder, ostematrix dan vivix

 

Image result for SET SENDI SHAKLEE

omega guard

 • Omega 3 yang melambatkan degradasi tulang rawan.
 • Ia boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi.
 • Ia juga boleh membantu mengurangkan gejala-gejala dalam penyakit sendi.
 • Omega juga bertindak sebagai pelincir di mana ia membantu kita untuk bergerak dengan lebih bebas.

Kajian terkini menunjukkan pengambilan asid lemak omega 3 bersama glukosamina dapat meningkatkankesihatan sendi daripada mengambil glukosamina sahaja.

 

Ostematrix

 • Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen.
 • Magnesium pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi.

Ramai orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup magnesium.
Kajian menunjukkan pengambilan kalsium berlebihan bukan sahaja membantu menguatkan tulang temulang tatapi juga membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.

 

Collagen powder
Bila kita sakit sendi..Collagen Powder ini akan diserap oleh tubuh dan meresap ke bahagian sendi seperti lutut tadi.

Bila sendi menyerap Collagen, secara perlahan Collagen akan memperbaiki bahagian-bahagian yang rosak dan menggantikan Collagen yang rosak.
Secara perlahan-lahan juga bengkak akan dipulihkan dan tulang yang terkeluar daripada rangka lutut akan masuk semula ke dalam rangka.

 • Collagen bersifat elastik dan sangat kuat. Menurut kajian, dengan penggunaan selama 8 minggu boleh nampak kesan penggunaan Collagen Powder ni, ada yang kurang daripada itu atau seawal 3hari.
 • Collagen Powder bukanlah drugs..tidak mengandungi bahan-bahan berbahaya dan tiada kesan sampingan…

vivix

 • Mengekalkan dan memperbaiki fungsi dan struktur sendi.
 • Mengurangkan faktor yang menjadi punca kepada penyakit berkaitan sendi.

Seterusnya penyelenggaraan yang baik pada sendi normal, juga memberikan perubahan yang lebih baik terhadap kesan fisiologi kepada sendi termasuklah (faedah yang positif) daripada segi:

 • Kelebaran ruang sendi (joint space width on radiographs).
 • Pergerakan.
 • Kekakuan (stiffness).
 • Ketidakselesaan sendi.

kajian menunjukkan resveratrol (bahan utama dalam Vivix) berkesan untuk mengatasi masalah keradangan, antioksidan, memperbaki DNA dan menghalang sel daripada bermutasi. Ia bukan saja sangat bagus untuk sendi malah bagus untuk penyakit lain seperti kanser, diabetes, darah tinggi dan jantung

Related image

lihat testimoni pesakit osteoarthtritis

info berkaitan

hubungi saya melalui wasap

FB : Wan Norasiah

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – Simpang Pulai – Ipoh

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge