Cara Merawat Sakit lutut (Osteoarthritis) Agar Boleh Berjalan Seperti Biasa

Cara Merawat Sakit lutut (Osteoarthritis) Agar Boleh Berjalan Seperti Biasa

Pernahkah anda terasa sakit lutut dan rasa perit bila berjalan. Tambah-tambah lagi bila nak solat, bengkokkan lutut atau bangun dari  duduk. Pelbagai ikhtiar dilakukan tapi hampa…ini adalah simptom sakit lutut yang dikenali osteoarthritis

Apakah Osteoarthritis?

Osteoarthritis merupakan kehausan arthritis yang disebabkan oleh kerosakan jaringan tulang rawan. Osteoarthritis  berlaku akibatdari kekerapan menggunakan sendi contohnya ahli sukan atau atlet olahraga , obesiti atau penuaan.  Namun zaman sekarang, orang muda pun ramai yang kena osteoarthtritis

Apakah Punca Sakit Lutut?

  • Penuaan

Semakin berusia, sendi-sendi tubuh dah semakin banyak digunakan dan makin mudah cedera.  Pelincir semakin berkurang, dan tulang rawan makin berkurang

 

  • Berat badan berlebihan

Orang yang mengalami kegemukan ataupun obesiti, menyebabkan sendi tulang terpaksa menahan beban yang lebih berat terutamanya pada lutut dan peha. Sangat dinasihatkan mereka yang mengalami berat berlebihan atau obesiti agar menurunkan berat badan hingga berat badan ideal

 

  • Penggunaan sendi berlebihan

Seorang atlit ataupun orang yang banyak bekerja menggunakan fizikal, mungkin terlebih kerap menggunakan sendi yang berkenaan dan menyebabkan sendi mudah tercedera. Berdiri terlalu lama boleh menjadi asbab juga

 

  • Sejarah keluarga

Masalah sendi boleh juga berpunca daripada faktor genetik. Mereka yang ada waris terdekat yang mengalami sakit lutut perlu lebih berwaspada

 

  • Otot lemah –Otot yang lemah yang mengelilingi sendi boleh meningkatkan risiko kecederaan sendi tersebut akibat sokongan yang lemah

 

Rawatan Sakit Lutut Dengan Supplemen Semula jadi

Set sendi

  1. ajht

Menyokong pergerakan dan kelenturan sendi. Ianya hasil ramuan terbaik seperti Boswella bagi menjaga dan memastikan sendi-sendi lutut , punggung , tulang belakang serta jari kaki dan tangan berfungsi dengan sempurna

  1. Omega guard

Mampu meredakan inflamasi dan radang sendi. Dalam bentuk kapsul yang kaya dengan asid lemak Omega 3 dan Glukosamina . Ia mampu meredakankesakitan sendi. Kandungan Omega juga bertindak seperti pelincir untuk melincirkan sendi –sendi kita

  1. Ostematrix

Berfungsi membekalkan keperluan nutrien harian yang diperlukan seperti kalsium,. Mustahak untuk menyokong pembentukan dan penjagaan tulang. Tulang-tulang sihat akan menyokong tubuh dan mneggerakkan otot-otot supaya kekal cergas

Vivix

Vivix Supplemen Terabaik Untuk Bantu Kurangkan Sakit Sendi Dan Lutut

Kenapa saya cakap Vivix ni bukan saja boleh gantikan AJHT malah lebih bagus lagi? Ini kerana dalam satu jurnal kajian saintifik bertajuk Scientific Evidence and Rationale for the Development of Curcumin and Resveratrol as Neutraceutricals for Joint Health (Int J Mol Sci. 2012; 13(4): 4202-4232.), dapat disimpulkan bahawa telah terbukti resveratrol boleh membantu:

  • Mengekalkan dan memperbaiki fungsi dan struktur sendi.
  • Mengurangkan faktor yang menjadi punca kepada penyakit berkaitan sendi.

Seterusnya penyelenggaraan yang baik pada sendi normal, juga memberikan perubahan yang lebih baik terhadap kesan fisiologi kepada sendi termasuklah (faedah yang positif) daripada segi:

  • Kelebaran ruang sendi (joint space width on radiographs).
  • Kekakuan (stiffness).
  • Ketidakselesaan sendi.

Secara spesifiknya kajian saintifik ini dijalankan terhadap penyakit osteoarthritis (OA), iaitu sejenis penyakit pada sendi yang serius. Yang mana terjadinya radang pada sendi atau kerosakan pada tulang rawan. Orang yang sakit sendi biasa, kalau tak cegah daripada awal sangat mudah nak kena OA ni.

Kalau nak lebih faham secara ringkasnya, kajian menunjukkan resveratrol (bahan utama dalam Vivix) berkesan untuk mengatasi masalah keradangan, antioksidan, memperbaki DNA dan menghalang sel daripada bermutasi. Ia bukan saja sangat bagus untuk sendi malah baik untuk pelbagai penyakit lain seperti kanser, Diabetes, Darah Tinggi, Jantung dan banyak lagi.

Testimoni Sakit Lutut

TSUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 9 : SILAWATI IELA

[SAKIT OSTEOATHRITHIS AYAH KIAN PULIH SELEPAS KONSISTEN AMALKAN VIVIX DAN SUPLEMEN SHAKLEE]
.

Apa korang rasa bila ayah korang yang dah 16 tahun menghidap Osteoathrithis, dulu siap kena usung nak ke klinik dan hospital. Dulu kalau gerakkan kaki bunyi berkeriuk macam engsel pintu berkarat, berjalan siap keluar bunyi macam tulang berlaga.
.

Ayah memang dah wajib operate masukkan besi dekat left hip joint, tapi sebab kerenah birokrasi, doktor batalkan balik operation. Dari boleh bawak motor, sekarang tak boleh langsung, dari bawak kereta manual kena tukar kereta auto. Dulu nak angkat kaki pun susah. Guna tongkat pun jalan slow-slow je. Dalam rumah guna kerusi roda.
.

Tapi, sejak kebelakangan ini, ayah dah boleh berjalan tanpa tongkat, walaupun jarak tak berapa jauh. Boleh dukung cucu dari dalam rumah bawak ke kereta di luar rumah dan malam ini pergi makan kat Mydin Mall, ayah lupa nak bawak tongkat tapi Alhamdulillah ayah boleh jalan macam biasa dari parking ke tempat makan.
.

Satu je Cik Laa nak cakap, ALHAMDULILLAH. Rasa sangat-sangat bersyukur. Alhamdulillah, 3 tahun konsisten Vivix, ini hasilnya. Syukur sangat-sangat sebab tu kalau korang menyampah bila Cik Laa share pasal Shaklee, Cik Laa tak kisah sebab korang tak rasa apa yang Cik Laa rasa. Rasa syukur sangat-sangat. Allahuakhbar, sungguh besar nikmatMu ya Allah. Tak tahu nak cakap macam mana.
.

Korang doa lah semoga Cik Laa terus berjaya dgn Shaklee. Dapat supply Vivix untuk ayah dan mak setiap bulan. Doakan Cik Laa ye. Semoga Allah makbulkan doa-doa kalian. Amin….

Testimoni 2

Testimoni 3

Testimoni 4

Usah berfikir panjang. Kesihatan lebih utama. Adakah kita sanggup nak hadapi sakit lutut yang lbih kronik lagi. Ikhtiar…Allah jua yang menyembuhkan

klik sini untuk order vivix

 

Jika ingin bertanya soalan, boleh hubungi saya seperti makluman di bawah

Whatsapp: 019 965 6193

FB : Wan Norasiah

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – SimpanPulai – Ipoh

4 comments for “Cara Merawat Sakit lutut (Osteoarthritis) Agar Boleh Berjalan Seperti Biasa

  1. May 5, 2017 at 3:12 pm

    Dulu saya sakit macam ini juga,banyak minum air kosng ok suda.

    • Mrs Wan Norasiah
      May 6, 2017 at 2:51 pm

      Alhamdulillah

  2. May 5, 2017 at 4:55 pm

    AS dah merasa dah derita sakit lutut dan pinggang masa mengandungkan anak kedua dulu..ohh
    Memang sakit..nak duduk tak selesa..nak baring pun tak kena..huu

    • Mrs Wan Norasiah
      May 6, 2017 at 2:51 pm

      Masa mengandung sangat2 memahami..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge