5 Perkara Suami Wajib Ambil Tahu Bila Isteri Bersalin

Kehadiran anak sangatlah dinantikan oleh pasangan suami isteri. Khadirannya menjadikan   perkahwian yang dibian  lengkap. Namun para suami usah terleka dengan pengorbanan isteri yang baru melahirkan permata hati anda.

Proses kelahiran bukan sesautu yang mudah. Pelbagai kemungkinan boleh berlaku,umpama nyawa di hujung tanduk. Oleh itu amat penting suami memberi perhatian kepada isteri selepas proses kelahiran. Ini adalah untuk mengelakkan situasi yang tidak diingini berlaku.

Disini, disenaraikan 5 benda suami nak kena tahu tentang isteri yang lepas bersalin ( post partum )

#1 – Buang air besar dan kecil kali pertama lepas bersalin tu akan sangat sakit pada si dia lebih-lebih lagi dalam keadaan perineum yang jadi sangat sensitif.

#2 – Walaupun baby dah keluar tapi jangan ingat perut terus kempis macam sebelum mengandung ye. Rahim ambil masa dalam 6 minggu untuk kembali ke bentuk asal.

#3 – Rambut banyak gugur masa menyikat dan mandi tapi jangan gelabah. Ni efek daripada hormon estrogen yang mendadak turun je. Biasanya rambut gugur tu akan berhenti dalam 6-12 bulan.

#4 – Memang boleh berpantang tapi jangan sampai melampau lampau sangat. Sampai ada yang tak bagi si ibu tu minum air putih. Dah la nak kena menyusu lagi. Bukan kita takut tubuh tu jadi dehidrasi je tapi yang paling kita takut kalau sampai terjadi pembekuan darah dalam saluran darah di paru-paru ( pulmonary embolism ) akibat daripada kurang minum air tu sendiri ( dehydration ).

Tanda-tanda Pulmonary Embolism adalah :

– Denyut nadi jadi lebih laju daripada biasa
– Batuk darah
– suhu badan naik
– sesak nafas

Bahaya ke pulmonary embolism ni?
– Yup. Sangat bahaya. Boleh sebabkan kematian mengejut!

#5 – Selepas bersalin, hormon isteri boleh jadi kacau bilau. Jadi jangan pelik kalau tiba-tiba emosi isteri jadi tak stabil. Boleh jadi tiba-tiba sedih, hati pun rasa redup je dan tiba-tiba nak menangis. Tu mungkin simptom Baby Blues. Benda tu biasa terjadi dalam seminggu atau dua minggu lepas bersalin. Cuma kalau lepas tu simptom tu masih tak hilang juga memang kena jumpa doktor takut-takut dah jadi Post Partum Depression.

Masa ni la si isteri paling perlukan sokongan suaminya sendiri. Bayangkan betapa banyak luka yang si isteri dah tanggung selama nak lahirkan zuriat si suami kan. Bukan cuma luka kesan koyakan Episiotomy je tapi luka emosi tu sendiri yang lebih dasyat sebab tu la si isteri sangat perlukan tidur, makan dan minum yang cukup dan sokongan emosi yang berterusan daripada suaminya sendiri.

sumber: FB TaufiqRazif

5 benda suami nak kena tahu tentang isteri yang lepas bersalin ( post partum ) sangatlah penting.

Alangkah lebih baik jika si suami sediakan keperluan isteri dengan sebaiknya. Antara yang penting ialah set berpantang Shaklee agar isteri sentiasa sihat dan gembira.

Set Pantang Shaklee

Set pantang Shaklee ini merangkumi keperluan ibu untuk  merawat dari dalam. Semasa proses hamil dan bersalin, banyak otot2 terlibat dan sel-sel yang  rosak , jadi perlu diberi nutrisi untuk mengembalikan tubuh kepada keadaan asal.

Tiada yang paling mengembirakan seorang isteri pada tempoh berpantang ini melainkan orang-orang disekeliling sentiasa memberi sokongan mental dan fizikal.

Elakkan isteri kena simptom post partum deperession atau istilah lebih mudah, meroyan. Jangan dipandang mudah keperluan isteri dalam tempoh seminggu atau 2 minggu selepas bersalin. Suami perlu ringan tulang dalam menguruskan keperluan ibu dan anak

Usah berkira-kira untuk orang yang tersayang. klik link di bawah untuk berhubung dengan saya terus melalui wasap

Anda juga boleh order online terus di sini Set Pantang Shaklee

Untuk dapatkan harga yang lebih murah, terus join ahli di sini dengan pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee

FB : Wan Norasiah

Tel: 0199656193

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

COD : Kampar – Gopeng – Batu Gajah – Simpang Pulai – Ipo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge